Lidicie

Lidicie är en liten ort cirka 20km norvväst om Prag. Det är en liten by som blomstrade men som utplånades den 10 juni 1942. Vi åkte dit och tittade på deras museeum som är där i minne av alla som blev avrättade.I Prag blev riksprotektorn (som var högt uppsatt SS general) Reinhard Heydrich dödad i ett attentat arrangerat av tjeckoslovakiska exilregeringen i London under andra världskriget. Soldaterna som låg bakom attentatet bestämde sig för att skjuta sig själva innan nazisterna fick tag i dom när dom upptäckte att deras hemliga tillhåll blev upptäckt.


Eftersom att en av männen som låg bakom attentatet kom ifrån den lilla byn Lidicie bestämde man sig för att utplåna staden helt. Det man började med var att rada upp alla 192 männen i staden vid en ladugårdsvägg och sköt ihjäl dom. Här är nazisternas egna bilder. Alla kvinnor i byn skickades till koncentrationsläger. Barnen tog dom i specialbyggda lastbilar. Det var 88 barn som sedan gasades ihjäl i bilarna och lades i en massgrav.


Men det var inte nog. Hitler tyckte inte det räckte. Hela staden skulle utplånas. Spränga och bränna alla byggnader och även dra upp och skända liken/skeletten på kyrkogården samt dra upp alla träd från rötterna.

Inne på museumet var det kallt och mörkt. Dom hade verkligen lyckats fånga den lite obehagliga känslan.


Hängde bilder på väggarna på ortsborna. Den här bilden togs åtta dagar innan nazisterna kom till byn och gasade ihjäl barnen.


Kommentarer
Postat av: Shiko

Hej!

Hjälp mig att bli Nelly.com's nästa skodesigner.

Rösta på min skodesign.http://nelly.com/designyourshoe/?obj=gh5cy2jOdwFj6NOKxBTi95WnvcG1OZ6s7xLtou8FeAnXO2f02yhz#shoeGalleryPs. Kommentera min blogg när du röstat. Alla som röstar får länkningar när tävlingen avslutas

Om du har redan röstat så ber jag om ursäkt, och man kan rösta igen

2010-08-24 @ 17:54:00
URL: http://shikos.blogg.se/
Postat av: Agnes

Sv: Tack så mycket! Har dock spelat piano i sju år så de väger liksom lika :)

2010-08-24 @ 18:01:19
URL: http://louderthanthunder.blogg.se/
Postat av: Amanda - Annasdotter

haha ja precis :) jag börjar bli lite less på det faktiskt :) lycka till ! kram

2010-08-24 @ 18:25:22
URL: http://annasdotter.blogg.se/
Postat av: bitterfittan

fan va spännande ändå

2010-08-24 @ 19:52:30
URL: http://frokenbitterfitta.devote.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0