Boubin virgin forest

Vi måste erkänna att vi har blivit slavar under GPS. Vi planerade att ta en vandring i Sumava nationalpark och knappade in vad vi trodde var en by Lepice. När vi kört långt ut på landet kom vi upp på en kulle där det bara fanns ett hus. Vi kom på oss själva att säga Men va fan i kör. Det visade sig att om man körde ner för kullen fanns det en parkering med en liten kiosk men ingen butik i sikte. Väl förberedda som vi inte var fick vi köpa twix och en chipspåse för vår vandring.

Vi hade inte ens mat att laga middag. Vi fick ta det som fanns om man inte åt kött. Det var den segaste baguetten vi ätit toppad med en saltad och flätad ost. Tur som var fanns det en camping där och billig var den. Vi betalade endast 11 kronor var.


Men det var värt allt trubbel med mat. Men den vandringen blev kortare än planerat efter jag glömt kartan i bilen. Så går det när man plasserar två yrhöns i en och samma bil.
Vi tog en paus i ett snett hus.
Tickor formade som munnar.
Vi åt hallon från buskarna.


En envis flugsvamp som prompt ville växa mellan staketet.


En annan släppte igenom en växt.Skate

John har ett öga för att hitta ramper efter vägen. En hittade vi i en liten by där John hade en skock ungar runt sig när han skatade efter att jag tog bilderna. Enligt honom själv var det som att skata i en konservburk. Den kändes nästan lite fyrkantig men det fungerande ändå.

Cesky Kromlov

Vi kom hit utan några förväntningar. Hittade en camping precis nere vid forsen. Det var olidligt varmt för att sova i en bil men vi hade fin utsikt när vi skulle äta frukost.Bara lite trött.


Men det var finare och bättre än vi kunde förvänta oss.

Undangömda dörrar i alla små gränder.


Sen var det ett slott mitt i staden.

Vi gick upp till toppen för att få lite utsikt över staden.Ett litet kikhål.


Ett solur.Vi hamnade på en konstig konstutställning som var i dom underjordiska gångarna vid slottet.


Konstnären hade nån fix idee på tänder och fingrar. Inget handfat vi ville ha hemma.


John på språng med en väska.


För mig gick det mindre bra.
Sen avslutades allt med just ett finger.


John hittade en skatepark som han fick ha alldeles för sig själv.


Drack öl med konstig etikett.


Vi hittade för en gång skull vegetariska restauranger. Ingångarna ser inte ut att vara mycket till världen.


Ett fint målat elskåp.
Men där inne så fick man verlkigen valuta för pengarna. Man hade utsikt på tornet och över forsen och alla som paddlade kanot genom staden. Det var till och med anpassat att man kunde lägga till vid restaurangerna med kanoten för en matpaus.V testade en lokal vegetarisk tallrik med ingredienser vi aldrig smakat förr.


Annars var inredningen inget att klaga på.
Mysiga lampor var uppsatta i staden.


Ja och lite mindre mysiga.


En rolig sak vi lagt märke till är att det är askkoppar på toppen av toarullsbehållarna här. Det känns väldigt osvenskt.


Eftersom precis alla paddlade i Cesky Krumlov kunde inte vi vara sämre och hyrde en och tog en 3 timmars tur ner längs forsen. Först var det tre vattenfall man skulle ta sig igenom för at komma ut ur staden. Vi var nära att välta men klarade oss.


Det är en unge som är riktigt lyckligt lottad i staden. Vem hade inte drömt att ha en rutchkana på tomten när man var liten.
Man kunde stanna till mitt ute i ingenstans där dom sålde mojitos och öl.


Vi kändes oss väldigt beiga i våra badklader när vi såg den här mannen. Lila cowboyhatt och jeansväst, det är den rätta paddlingsuniformen.


Vi fick en liten fripassagerare. Det svärmade av trollsändor som av nån anledning tyckte om att sätta sig på händerna när man paddlade.


Telc

Vi for förbi en mysig liten stad i södra delen av landet. Det intressanta med byn var att det kändes som husen var kulisser. Titta på dom tre rosa/beiga husen till höger i bilden så ser ni att översta våningarna på husen är bara för syns skull. Det är bara en vägg och bara luft bakom.


Det fanns väldigt fina bakgårdar.
Vi spenderade bar några timmar i byn men det här är lite av det vi såg.

Matlagning efter vägen

Eftersom jag är helt värdelös på allt som heter matlagning så står jag mest på sidan om John när han styr i ihop maten. Men jag passar på att fota allt runtomkring istället.

Vi har fått luftbubblor under våra tonade rutor som ser ut som små fiskar.


Vi har inrett bilen med en fjäder vi hittade på en av Prags gator.
Ibland står man längs vägen och lagar mat.


Ibland har man mer tur och hittar smultronställen som denna.


Om man tar det här...


...hackar lite mandlar...


...skär upp lite aubergine...


...tänder en låga...


Så blir det så här gott.


Kocken själv.Kutna hora

När vi kom fram till staden med det intressanta namnet begav vi oss till ett wifi cafe så John kunde gratta sin lillasyster via mail. Vi passade på att dricka hallonsmoothie.
Mitt emot vårt fräscha cafe låg ett slitet hotell.
Jag råkade störa två turturduvor vid fönstret.


Här är det vi kom för att se. En slags minnesplats. Långt tillbaka anställde den rika familjen Schwarzenberg en träsnidare för att få fason på alla ben som var i högar runt kyrkan.


Kyrkogården utanför.
När man kom in och tittade upp såg det ut som skeletten låg och smygtittade på oss.Hela salen är inredd i ben från cirka 40 000 personer.


Ljuskronan i taket.
Familjen Schwarzenbergs vapensköld i skelett.

Lidicie

Lidicie är en liten ort cirka 20km norvväst om Prag. Det är en liten by som blomstrade men som utplånades den 10 juni 1942. Vi åkte dit och tittade på deras museeum som är där i minne av alla som blev avrättade.I Prag blev riksprotektorn (som var högt uppsatt SS general) Reinhard Heydrich dödad i ett attentat arrangerat av tjeckoslovakiska exilregeringen i London under andra världskriget. Soldaterna som låg bakom attentatet bestämde sig för att skjuta sig själva innan nazisterna fick tag i dom när dom upptäckte att deras hemliga tillhåll blev upptäckt.


Eftersom att en av männen som låg bakom attentatet kom ifrån den lilla byn Lidicie bestämde man sig för att utplåna staden helt. Det man började med var att rada upp alla 192 männen i staden vid en ladugårdsvägg och sköt ihjäl dom. Här är nazisternas egna bilder. Alla kvinnor i byn skickades till koncentrationsläger. Barnen tog dom i specialbyggda lastbilar. Det var 88 barn som sedan gasades ihjäl i bilarna och lades i en massgrav.


Men det var inte nog. Hitler tyckte inte det räckte. Hela staden skulle utplånas. Spränga och bränna alla byggnader och även dra upp och skända liken/skeletten på kyrkogården samt dra upp alla träd från rötterna.

Inne på museumet var det kallt och mörkt. Dom hade verkligen lyckats fånga den lite obehagliga känslan.


Hängde bilder på väggarna på ortsborna. Den här bilden togs åtta dagar innan nazisterna kom till byn och gasade ihjäl barnen.


Prag del 3

Jag stod och fotade det fina huset i bakgrunden och plötsligt kom den här bilen och parkerade. Hur mycket flyt kan man ha?


Art Nouveau är stort i Prag.


Torget myllrade av turister. Fattar fortfarande inte hur jag lyckades ta en bild utan att det var nån med i bilden. Måste ha jobbat med millisekunder.
Det var inte fint väder alla dagar men vi var glada ändå.
Om man är svan i Prag då är det här stället man ska hänga på.


En var inte blyg.


En tappade halsen.En såg ut att inte vilja gå ner i det kalla vattnet.


I Prag är det väldigt populärt med beergardens under sommaren. Ölen kostade 7,50 kr.


Det blev bara öl till mig eftersom vi inte kunde hitta nån alkoholfri till John. Vår tjeckiska är ju inte den bästa.


För 7,50kr var det även inkluderat den här utsikten.


Ska ni funderar på att åka till en stad i Europa, åk till Prag. Ni kommer inte bli besvikna.

Prag del 2

Vi är lite kära i staden. Men gladast är nog John som insåg att det är en stor skatescen i Prag, eller ja i hela landet snarare.

Vi gjorde som alla andra turister i Prag och tog en sväng över Charles bridge. För är det nått som finns i Prag så är det turister.


Män i sjömanskostymer försökte locka in turister på båtturer.
Det var nästan som en hemlig ingång under bron.


Väl över bron var det inte bara turister utan även fina byggnader...


...med söta bilar framför.


Tjecker gillar absinth har vi märkt.


När John Lennon sköts till döds 1980 såg många unga tjecker honom som en pacifist hjälte. Allt började med att någon målade hans ansikte på en mur. Dom som ägde muren målade över den men hur många gånger dom än gjorde det var det nån som målade dit Johns budskap. Idag har ägarna gett upp och det är fritt fram att lämna ett avtryck på väggen.


Jag får en känsla av en svensk varit framme.


Vi gick över en liten bro med massor av hänglås på. Varför dom satt där vet vi inte.


Om man vred huvudet åt andra hållet såg man det här.


Vi tog en sväng förbi de judiska kvarteren.


Man fick nästan lite Paris känsla av husen.
På det stora torget i gamla stan sitter den kända astronomiska klockan.


Folk står och väntar varje timme för att se den snurra. Sen blev alla besvikna och sa på sina språk, Var det allt?
Vi köpte brända mandlar istället.
Prag Del 1

Tjeckien är så mycket bättre än vi förväntat oss, väldigt många pratar engelska. Folk klär sig till och med bättre här än i Tyskland. Det säger ganska mycket om tyskar när ett österopeiskt land har mer klass. En liten ovservation jag gjort.

Men en komiskt sak hände oss när vi hade kört över gränsen. Vi hade nog inte kört mer än fem minuter i landet då en gammal man visade oss fingret när vi körde förbi. Vi vet fortfarande inte varför han tyckte att vi förtjänade det. Men ett varmt välkommnade fick vi.

Vi styrde kosan direkt ner till Prag. Vi började med att upptäcka Prags slottsområde som täcker en yta lika stor som sju fotbollsplaner.

Här har vi en obekväm tjeckisk vakt.
Vi har lite svårt att uttala gatunamnen.


Det var en jättestor kyrka mitt på torget.


På sidorna om kyrkan hade dom väldigt kreativa stuprör. Dom kräktes vatten.


Vi gick in i kyrkan som visad sig ha väldigt fina fönster.


Ingången till ett leksaksmuseum.
Vi var lite för korta för att se utsikten över Prag märkte vi.


John löste det problemet.


Mission completed.


Saxon Switzerland

Vi letade efter någonstans att sova när vi var på väg ner mot Tjeckiska gränsen och fick syn på det här. Nått slags fort men namnet kan jag inte komma ihåg.


Vacker natur i omgivningarna.


Efter ha sovit på en parkeringsplats tog vi oss till Nationalparken Saxon Switzerland. Den ligger inte i Schweiz utan har fått sitt namn av dom lite speciellt formade bergstopparna. Men mest av allt var den utkiksplatsen och bron Bastei. Först var vi tvugna att ta en liten färja över en flod som tog ca 3 minuter och sen passera den här söta lilla byn.
Efter det började vandringn på riktigt. Det var bara att knyta åt vandringskängorna och gå uppför.

Inte så brant var det.

Men om man tittar riktigt noga ser man att det står två personer på toppen av berget/stenen, vad man nu kan kalla det.

Vi gick genom en fin skog.
En säker och upptrampad väg i trollskog.


Konstiga grottor.


John leder vägen.


En liten break i en "naturligt" uthuggen soffa i sten.


På väg upp till det medeltida fortet Bastei såg vi trappsteg som folk huggit ut för flera hundra år sedan för att ta sig runt på bergsklipporna.


Den kända bron Bastei uppe i bergen.


Sen ska tyskarna förstöra allt genom att ha souvenirshoppar och restauranger med parkeringsmöjligheter för den som vill ta bilen upp. Det förklarade varför vissa tjocka tyskar inte såg svettiga ut.
Till och med det här fanns. Kan man inte lämna nått orört?


Vi tog lite turistbilder. Nej jag är inte naken under ryggsäcken som det se ut som.Katapult stenar låg fortfarande kvar.
Väl nere hittade vi en å där man kunde hyra roddbåtar.


Vi parkerade strax utanför nationalparken för att sova där den natten.Dresden

Den här staden var en riktig överraskning. Vi hade inte förväntat oss nånting och sen visade det sig att det var en riktigt pampig stad.John på upptäcksfärd.


Det var här vi tänkte "men vi är ju så nära" Tjeckien så vi gick och köpte en guidebok och styrde kosan mot gränsen.

Berlin

Vi fick ett infall att dra oss mot Berlin så vi tog den svindyra färjan över till Puttgarden.

Vi har blivit expert på att hitta gratis ställen att sova på. Dyrt med camping och dit söker vi oss när vi behöver duscha eller tvätta. Men efter att inte hittat nån skön camping i Berlin så for vi förbi ett fält med nån slags medeltida festival. Vi började intala oss att vi hade ett otroligt intresse för allt med medeltiden. Svängde in på parkeringen och ställde oss med dom andra och försökte smälta in med våra 2000-tals kläder. Eftersom det var gratis så var vi ju tvugna och titta vad det var. Vi fick i alla fall se den sämsta eldshow vi sett i hela våra liv. En av killarna tappade sin eldstav rakt in i publiken. En annan tände eld på gräset och annan gosse träffade sig själv i ansiktet. Det var nästan så man kunde betalt för att se spektaklet.


Berlin hade väldigt fina gatuskyltar.


Fina parker.


Man blir påmind många gåner om att staden har mycket tråkig historia på nacken.


Vi vandrade runt i dom lite finare kvarteren. Här är Brandenburg gate.


Tyska flaggan vajar i vinden.


Vi gick för att ta oss till den östra lite mer slitna sidan. Vårt första stopp var East side galley. Det är den bit av Berlin muren som står kvar som man låtit olika konstnärer måla på.
'

Den mest kända såklart.


Såg sjuka och enorma sandfigurer bakom ett plank. Tydligen nån slags sandskulptur festival.
Tog bron över till Kreuzberg som är ett riktigt bohemiskt område.


Det var inte vrå som inte nån hade målat på kändes det som.


Vandrade runt bland lite butiker som kunde se ut så här.


Vet inte riktigt vad det är till men jag gillade skylten.


Hittade en gammeldags fotoautomat som vi testade. Vet inte riktigt vad som händer på första bilden :)


Lyxade till det med middag på resturang. Indiskt blev det.


John var hungrig.


Det hade regnat medans vi åt så när vi skulle ta tåget hem såg vi en regnbåge vid ett väldigt konstigt "tivoli".
Danmark

Man kan säga att vi lärt oss två saker under vår tid i Danmark.

  • Danska wienerbröd i sig är ju riktigt goda men när man fyller dom med rabarberfyllning så har man tagit det till helt nya höjder.

  • Att sitta tyst och still om man hamnar mitt i en biljakt. När vi skulle fricampa efter vägen så hade vi kört in vår bil in bland träden så den inte syntes på en rastplats. Helt plötsligt svänger det in en bil i väldigt hög hastighet. Inte på det sättet man svänger in för att ta en bensträckare eller en kaffepaus. Nån minut senare hör vi sirener från en polisbil som ilar förbi. Nån minut senare kör dom iväg och kör åt det hållet polisen kom ifrån. Rutinerade var dom. Samtidigt samma kväll läste jag ut boken Kinesen av Hening Mankell. Såklart tar han upp i ett stycke om vägpirater som nästan dödat sina offer när dom skulle råna dom i sina husbilar som dom sov i längs vägarna. Ingen skön nattsömn den natten kan jag lova.

Vallö

Vi körde i längs dom små vägarna i Danmark söder om Köpenhamn och helt plötsligt var det här efter vägen. Lite makabert enligt mig. Enligt en skylt så var det för att visa vad som hände i byn på 1400-talet. Pigan hade dömts till 30 dagar i buren med bröd och vatten för att lagt vikter i mjölet. Han hade snott en bit skinka och en fin hatt av nån. Hårda bud på den tiden.


Lite extra vidrigt blev det när dom hade sminkat dockorna som om dom verkligen var döda.


Sen hittade till Vallö slott.
Lite läskiga statyr som vaktade bron.
Sen kom man in i ett fint valv. Resten av slottet var stängt så vi vandrade runt det istället.
Till och med spindelnäten var fina.


Köpenhamn Dag 2

Vi började dagen med att äta en brunch nere i Nyhavn. Ignorera min otroligt osexiga jordgubbsätande min.


Nyhavn


Sag ett blommigt hus.


Vi var riktigt turistiga och tog en battur pa kanalerna. Det gällde att ducka under broarna, som han inte gjorde. Dom jobbade med sma marginaler.


Vissa broar var finare än andra.


Den kungliga teatern


Sen gick vi in pa Tivoli. Men eftersom vi precis tryckt i oss en grekisk buffe blev det inget karusellakande för oss. Jga gick mest omkring och fotade allt som var fint och det var en del.
Färggladda trappor.


Finaste lilla ankhuset.


Vi störde en fisk mitt i maten.


Lampor som sag ut som maneter.


Sen hamnade vi i Chinatown.
Vi spelade pa choklad men vann inget.
John tog ett gratis ak.


Sen at han den största glassen inne pa Tivoli.


Sen bar det hemat.


Köpenhamn Dag 1

Mitt pa bron över till Zealand bestämde sig var bil att koka i bilkön. Vi vet fortfarande inte riktigt vad det var som orsakde den kön.
Det var bara att fylla pa vatten i kylaren som vi gjort 411 ganger innan da motorn kokat. Vi börjar fa in rutin pa det.Vi hittade en camping utanför Köpenhamn men vi fick inte bo pa gräddhyllan.


Vi hamnade längst bort bland träden, undangömda.


Vi tog oss in till centrala delen av staden med hjälp av pendeltagen. Vi insag att Köpenhamn varit väldigt kreativa med sina torn.
Tog en titt runt staden.


At en baguette pa en trappa.


Svängde förbi Cristiania. Eftersom det är fotoförbud där inne sa är det allt ni far se. Men det var ju betydligt större an vad jag kune tro. Väldigt manga söta hus.


Intressant sätt att blockera vägen.


Mögeltönder

Jag hade läst nånstans att i den här byn så ska Danmarks vackraste gata ligga. Men det var till och med över våra förväntningar. När man gick på gatan trodde vi först att allt bara vara museeum men sen visade det sig att folk verkligen bodde där. Det var som att vandra rakt in i en saga.Ett litet sött cafe.


Fina ingangar till husen.


Det lag ett slott i skogarna runt gatan men det var saklart stangt när vi var där. Sa vi nöjde oss med parken runt slottet och det gick minst lika bra det.En fin allé var vägen till byn.
Ribe

Vi besökte Danmarks äldsta stad Ribe.Väldigt mysiga kvarter.


Små mysiga gångar mellan husen.Klitmöller

Vi åkte till Klitmöller som är ett surfspot i Danmark. Det kallas även för Cold Hawaii.
Vi tog en surflektion på två timmar. Jag har testat det innan men för John var det första gången. Han tyckte det var svårare än vad han trodde att komma upp på brädan. Men upp kom vi.


Bulberg

Steg upp tidigt och åkte till Bulberg. Hittade en bänk och hade utsikt över havet när vi åt frukost.


En gammal nazistbunker had dom gjort om till toaletter. Vi döpte dom till das Bajsbunker.


Utsikt från en bunker som inte var omgjord till toalett.


Vi gick ner till havet. Tittade på det som Bulberg är känd för, stranden och klippor med massa fåglar.
Lökken

I Lökken hittade vi den här roliga skylten. Stackars hund.


Tittade på lite båtar vid stranden.


Sen kunde man köra ut på stranden.


Vi hade en liten fotosession.Sen var det min tur.
Sen försökte vi göra en gemensam hoppbild. Men det var mindre lyckat. Det här var det bästa vi kunde få till. John tycker det ser ut som om jag är ute och går med min tama apa.
Skagen och Grenen

Vi lämnade Norge i Kristiansand. Vi sov på en parkering i stan tillsammans med dom andra turisterna för att invänta båten. Det var här vi insåg just hur liten vår husbil är.


Danmark


Vi körde till Skagen och gick ner till hamnen.


Dörrar med mustasch.


Nere vid stranden fick man riktig utomlandskänsla.
Vi gick ut till Grenen. Det är där man kan stå med en fot i två hav. Kattegatt och Skagerack


Men vi var inte ensamma. Stranden var som en highway av turister.


Ja och sen dom klassiska turistbilderna.
Vi körde sen söderut och såg ett lustigt träd.


Vi såg även en till fyr och stannande för att ta en närmare titt.


Sen var det bara att bestiga sanddynan.

Fin utsikt fick vi.RSS 2.0